Ozy

Beszélgetés Szabó Ozor Jánossal

 

Láttam a boldogságot én. Lágy volt, göndör és MÁSFÉL MÁZSA. Valahogy így szóltak a költő sorai. Nekem erről mindig csak ő jut eszembe. Aki mindig mosolyog, pedig tuti, hogy bal lábbal kelt fel.

 

 

 

1.      Tényleg igaz, hogy össze szoktak keverni Deák Bill Gyulával? Téged ez zavar?

Soha nem zavart. Legtöbbször röhögök rajta, nagy ritkán elcsodálkozom: Úr Isten, tényleg azt hiszed, hogy együtt nőttünk fel a Hős utcában, a Pongrác telepen? Egyszer, olyan is volt, hogy a Bill nyomta a bluest a színpadon, hozzám meg jöttek autogrammért…

 

 

2.      Egyébként ismeritek egymást? Mesélj a kapcsolatotokról, milyen ember a világ legjobb hangú blues énekese?

 

Több, mint 20 éves a barátságunk Bill-kapitánnyal. Egy igazi harcos, csodálatos értékekkel. Igazi túlélő, brutális fekete-blues torokkal! Szinte napi kapcsolatban vagyunk, tudunk egymásról, egymás sikereiről. Ha csak tehetem, ott vagyok a koncertjein! Erőt merítek belőle, motivál. Ő az egyik példaképem!

 

3.      Most az a kérdés jön, amire a válasz úgy szólna, hogy Kőbányán születtem, ott is nőttem fel… De te valahol máshol láttad meg a napvilágot. Hol is? Hogyan is indult?

 

Nem sokkal jobb helyen, mint Kőbánya, sőt! Ózdon születtem, szegény családban. Mama vasutas, Papa ózdi kohász, a família többnyire bányász vagy kohász volt. Aztán még gyerekkoromban átköltöztünk a Dunántúlra, Oroszlányba, majd Tatabányára. Nem volt fenékig tejfel az életem első szakasza sem, hisz többnyire csak az iskolai szünetekben lehettem otthon, a családommal. Egyébként meg Kőszegen egy nevelő otthonban éltem, tanultam és ott kezdtem el sportolni.

 

 

4.      Gyerekkorodban mit jelentett neked sport?

 

Az intézetben az egyetlen kitörési lehetőség, a sport volt! Azon belül a birkózás. A szombathelyi Haladásnak volt egy kihelyezett birkózó csapata Kőszegen. Itt indult a sport az életemben, 9 évesen. Nem túlzok, de rohadt jó birkózó voltam már gyerekként. A korosztályomat, a súlycsoportomat (nehézsúly) vertem. Nagy jövőt jósoltak az edzőim.

 

5.      Hogyan veszítetted a lábad és miként élted túl?

 

17 éves voltam és elütött minket, pontosabban engem egy faszkalap, piás motoros! Elveszítettem a jobb lábamat, a birkózást, és az addig sportos életemet…… 3 hét mély letargia, után a BARÁTAIM, és a Bill segítségével elkezdtem mosolyogni, előre nézni, tervezni, tervezgetni, hogy egy újfajta élet jön, tudtam, lesznek akadályok, de én szarok rá, TELJES ÉLETET fogok élni!!!

 

 

6.      Mikor lettél Ozy és miért? A flipperöcsi jobban hangzana…

 

Az Ozy nevet 15 éves koromban kaptam, a szombathelyi MÜM egyetem(= szakmunkás suli), koleszában, nagyon vicces körülmények között. Tudod, Kőszegen, akkor már hosszú hajam volt, bőrmellényben jártam. Akkoriban a TV-ben volt egy riport két surmó parasztgyerekkel, akik metallistának vallották magukat és az „ozis” pólójukat mutogatták. No persze több se kellett a koleszos társaimnak. Rögtön azzal cikiztek, nekem hol az „ozis” pólóm… Így ragadt rám az Ozy név.

 

7.      Mikor fogtál először súlyzót a kezedbe és hogyan jöttél össze velük?

 

1992-ben kerültem fel Pestre, a Marczibányi téri rezervátumban= /Mozgássérültek Állami Intézete/ itt lettem bőrdíszműves, de a legfontosabb, hogy itt csináltunk 1-2 nagypofájú roki-spanommal egy konditermet. Lejártam egy klubba /Erzsébetvárosi S.E./ edzeni, és edzés elméletet lopni, figyelni, tanulni, majd az Intézetben már tudatosan tréningeztünk. Elindultam a roki Magyar Bajnokságon és 140 kg-val 2. lettem, Nánási Pisti paralimpikon mögött. Aztán jöttek a sikerek…

 

 

10. Mikor indultál először fekvenyomó versenyen?

1992 Marcibányi tér… Magyar Bajnokság. 2.hely 115 kg testsúly, 140 kg-os teljesítmény.

 

11. Mi volt eddig a legnagyobb sikered a fekvenyomásban?

2009-ben Franciaországban nekem szólt a Magyar Himnusz a Világbajnokságon. Feledhetetlen érzés.

 

12. Mennyi volt a legnagyobb súly, amit eddig kinyomtál?

Nem is olyan rég, Szerbiában 222,5 kg, de nem volt szép. Belekoccant a villába. Érvényesen a 220 volt meg Pécsett a Scitec Raw-on.

 

 

13. Indultok Paralimpián, ott szigorúbbak a szabályok, mint a profiban?

 Igen ez így van. Sajnos, sok a vita a bíráskodásról, hisz szubjektív egy-egy döntés, mert a mellre leengedve-megtartva nincs vezényszó, nincs Press, én döntöm el, hogy elég ideig tartottam lent…… Aztán a bírák ítélik meg érvényes-e a gyakorlat.

 

14. Úgy tudom nem csak a blues, a nők, a fekvenyomás a szenvedélyed, hanem előszeretettel csavargatod férfiak kezét a szkander asztalon is? Hogyan jött képbe a szkander a te életedben?

1999-ben Szolnok adott otthont egy Szkander Európa Bajnokságnak. Eljött a szkander szövetség elnöksége, és elhívtak minket, hogy úgy is erősek vagytok bla…bla…..Nulla technikával, ballal harmadik, jobb kézzel második lettem! És a srácaim is elcsíptek 1-1 érmet.

 

15. Milyen sikereket értél el eddig szkanderben?

Sok hazai, illetve, nemzetközi sikerem volt. A kiemelkedők talán ezek:

2002- Egyiptom VB- bronzérem, 2004 Dél- Afrika VB 5. helyezett, 2010 Swiss Open-Svájc 1. hely, 2010 Las Vegas- VB 5. hely.

 

 

16. Melyiket szereted jobban szkandert, vagy a fekvenyomást?

Természetesen a Power, a fekve nyomás az első számú szerelmem!!!!!! Ha egyszer szkander Világbajnok leszek, azonnal abba hagyom…. A csúcson!!!

 

17. Most egy barom kérdés jön. Hogy is mondjam, várjá’ valahogy kikeverem… Szóval, a paraolimpián kívül te azokkal versenyzel, akik a legkiválóbb fizikummal rendelkeznek. Szóval, megvan mindenük. Ráadásul te már ezer éve RAWosan nyomod az EQUIPPED versenyeken is, nem használsz fekve nyomó ruhát. Hogyan tudsz ebből a látszólagos hátrányból előnyt kovácsolni?

 Nem vagyok az a típus: na gyere, bazdmeg, mutasd meg ruha nélkül mennyit nyomsz. Én őszintén bevallom, még soha nem nyomtam ruhában, és nem is tudom, hogy fogok-e? Bár már 2 éve nálam van a Darázs Ádi barátom gumiruhája, még nem sikerült rám erőszakolnia az Endy- műveknek (Jankó Endy). Nagyon jól érzem magam Raw-osan, jönnek az eredmények. Szeretek versenyezni, tök mindegy hogy ki vagy kik ellen. Az életem része a POWER!!! Hogy mi az előnye? Nagyobb tapsot kapok eredmény hirdetéskor!!!

 

18. Van egy ROCKY csapatod, akikkel minden versenyen részt vesztek. Néhány mondatban beszélj erről a kapitányi szerepről és a versenyzőidről.

Büszke vagyok a csapatomra. Látom a szemükben a csillogást, a harcot. Mindenkinek más a sérültsége, de akaraterőben nincs hiány! Vannak kiugró tehetségek, van, aki tudja, sose lesz világbajnok, de szereti a kihívásokat, szeret versenyezni, edzeni…. stb.

 

 

19. Nehéz ma Magyarországon felvállalni egy ilyen szerepet? Hálás dolog?Te bírod?

Nem könnyű! A kevés verseny is sok szervezéssel jár! A sok verseny, rengeteg munkával, egyeztetéssel! Az anyagiak….. az utazások….. akadálymentesség…… stb…. De, no problémo! Leszarom! Nyomjuk, csináljuk, utazunk!!! Igen, bírom! Muszáj!!!!!!

 

20. Múltkor mesélted, hogy sokszor hívnak benneteket komoly filmekbe statisztálni. Milyen alkotásokban szerepeltél eddig?

Csípem nagyon a filmes világot. Minden film címét nagyon nehéz lenne felsorolni, inkább a jónevű színészek maradtak meg az emlékeimben, akikkel együtt dolgozhattam. Whoopi Goldberg, Michael York, Salma Hayek, Ben Kingsley, Donald Shutherland, Sir Anthony Hopkins, Jeremy Irons. A legtöbb kosztümös filmben voltam már leprás, koldus, paraszt, hadirokkant, nemes és cigányvajda, rocker, halott, kelta harcos, szerzetes, vasutas. Ilyen szerepeim voltak.

 

21. Tényleg igaz, hogy rád mozdult az Angelina Jolie? Is…

Ja ja,bejöttem Angie-nek…legalábbis olyan formában,hogy berakott a filmjében,egy kurvákkal teli bosnyák kávéházba,ami felrobbant és hát elveszítettem az egyik lábamat… 

 

22. Milyen terveid vannak a közeljövőben és mi szeretnél lenni tíz év múlva?

Közeljövő? Magyar bajnoki címet szeretnék szerezni, a WUAP eb címemet megvédeni, az egri EB megnyerni, és a prágai WPC EB-n tisztességesen helytállni. Továbbra is utánpótlás neveléssel foglalkozni. Boldoggá tesznek a saját sikereim, de talán még nagyobb az örömöm, ha a csajaim és a srácaim nyakába kerülnek az érmek.

Hogy tíz év múlva mi lesz? Sokszoros Masters világbajnok leszek, aki boldog, egészséges és legalább 3 gyermek apja…

 

 

23. Volt egy kanyar az életedben, de lehet, hogy ezt majd egy másik riportban kellene elmesélni. Nem?

 igen,az egy hosszabb történet, minden esetre jót tett az a 2 éves „német nyelv lecke”…..

 


 

 

Köszönjük a beszélgetést!

 

 

 

 

 

 

 

vissza a címoldalra