IZOMSULI

Vörös Zoltán profi testépítővel

 

 

Vállaidon a világ

 

Aki benn van, már jól tudja. Aki most kezdi, tudja meg, hogy az életben óriási terheket kell cipelnie az embernek. Így hát jobb, ha minél előbb felvértezi magát a vállizmok edzésének képességével. Masszív felépítés kell! Hogy ne inogj meg az élet súlya alatt.

Ennek jegyében olvassuk az alábbi tanítást. Oktatónk nem más, mint Vörös Zoltán profi testépítő.

 

A testépítő megjelenés alapvető feltétele a V alakú felsőtest. Ez lehetetlen széles vállak nélkül. Vannak olyanok, akik már magzati korban is imponáló vállszélességgel rendelkeznek. Te milyen deltákkal léptél be először az edzőterembe?

 

13 éves voltam 180 centi magas. És 54 kiló. El lehet képzelni, hogy könnyen befértem az edzőterem ajtaján. A csontozatom alapján átlagosnak nevezhető alkattal érkeztem a testépítésbe. Egyébként egy átlagos genetikának nagyon sok előnye van és ezúton is puszilom a szüleimet, hogy ilyen adottságokkal áldott meg. A túlságosan nagy előnyökkel rendelkezők gyakran nem használják ki kapacitásaikat, nem értékelik a bennük rejlő lehetőségeket, és nem tudnak annyira küzdeni, mint azok, akik némi hátránnyal indulnak, és nem hullik a siker azonnal az ölükbe. Azoknak pedig, akik nagyon hátrányos helyzetűek a fizikum építés szempontjából, nagyon nehéz még az átlagot is teljesíteni. Ezért inkább másfelé fordulnak, és abban keresnek érvényesülést. Szóval, nekem minden szempontból előnyös volt az átlagos kezdés.

 

Van olyan testépítő példaképed, aki látványos vállakkal rendelkezett?

 

Az a helyzet, hogy nekem nincs kifejezett példaképem. Nincs olyan testépítő, akit mindenben követnék. Persze sokszor megcsodálom a magazinokban a sztárok fotóit. És természetesen motivációt merítek ebből. De azon kívül, hogy igyekszem mindenkitől tanulni, próbálom a saját utamat járni. Hogy kinek a vállizmai nyűgöztek le legjobban, nehéz megmondani. Most hirtelen nem is tudok kiemelni a sorból egy testépítőt sem. Az biztos, hogy gyenge vállakkal nem lehet érvényesülni a body building világában.

 

Külön napot szentelsz a váll edzésének, vagy másik izomcsoporttal együtt edzed?

 

A vállizmaimat a hátammal egy napon edzem. Méghozzá a hátizmokkal kezdek, és másodjára térek rá a váll tréningezésére.

 

Milyen gyakorlatokkal építed gyémánt kemény deltáidat?

 

Valószínű, hogy nem fogok nagy meglepetéseket okozni a vállprogramom részletes ismertetése során. Én, mint az alapgyakorlatok híve, a vállgyakorlataim megválasztásánál is ezeket választom. Kezdek egy nehéz, és intenzív elöl nyomással. Ezt a gyakorlatot szabad súllyal végzem a pad háttámlájának dőlve. Kellőképpen nagy súlyt használok, a súlyzó rudat az államig engedem le. Itt is, mint minden sorozatnál 8-10 ismétlést végzek, 60-30 másodperc pihenőt alkalmazok, attól függően, hogy milyen felkészülési fázisban vagyok.

 

Miért nem az általánosabban alkalmazott nyakból nyomást csinálod nyomó gyakorlatként?

 

A nyakból nyomást kicsit veszélyesebbnek tartom, tekintve, hogy a súlyt a tarkó mögé kell leengedni. Így kellemetlenül kicsavarodik a könyék ízület, és aki erre érzékeny, az kockáztatja egy esetleges sérülés lehetőségét. Főleg igaz ez akkor, amikor az ember már rendelkezik egy nagyobb izomtömeggel, hiszen elkerülhetetlenül kissé merevebben végezhető a mozdulat. Jobban szeretem az elöl nyomást. Számomra sokkal biztonságosabb.

 

Nana! Úgy tudom, hogy egyszer itt is veszélybe kerültél…

 

Arra gondolsz, mikor eltörött alattam a pad? Ja, hát előfordul. De szerencsére nem lett nagy baj. Kicsit meglepődtem.

 

Azért nem lehetett semmi, amikor 180 kg elindul a fejed fölött…

 

Szerencsére az edzőm, Mazaga Laci azonnal kapcsolt és beavatkozott. Neki köszönhető, hogy nem esett rám a súly.

 

Én ezt úgy hallottam, hogy mikor eltörött a pad, akkor rezzenéstelen arccal dőltél hátra a súllyal, és, ha már így alakult, nyomtál egy kicsit negatív padon fekve…És azóta ezt az új gyakorlat kombinációt Vörös nyomásnak hívják!

 

Neeeem. Ez már csak legenda. Nagyon kedves a kitalálója, de a történelmi hűségnek nem felel meg a történet.

 

Meglepődnék, ha az elöl nyomás után nem az oldalemelés következne a vállizmok gyilkolásban…

 

Valóban, a második gyakorlat az oldalemelés. Ennek során hagyományos módon két egykezes súlyzóval melegítek be. Amikor már elég nagy súlyokat veszek le az állványról, akkor áttérek az egykezes oldalemelésre. Belekapaszkodok valamibe a szabad kezemmel, kicsit oldalra dőlök, és úgy emelem fel a súlyzót. Azért választottam az egykezes változatot, mert úgy éreztem, hogy sokkal nagyobb koncentrációt igényel ez a gyakorlat, és így szabályosabban lehet végrehajtani.

 

Azt mondod, hogy akkor kell egy kézzel végrehajtani az oldalemelést, amikor nagy súly van a kezedben? Az ember azt gondolná, hogy éppen akkor kell kisebb súlyt használni, mert nagyobbal nem bírjuk olyan szabályosan.

 

De bírjuk! Bírnunk kell! Egykezes stílusban jobban kivitelezhető a gyakorlat nagyobb súllyal. Hidd el, hogy így van! Például, ha harmincöttel emelsz oldalt, akkor két harmincötös súlyzót sokkal nehezebb kordában tartani, mint egyet. Főleg, ha kapaszkodsz és az egyensúlyodat meg tudod őrizni.

 

Talán, ha egyszer eljutok 35-ig akkor rájövök…

 

Rá fogsz jönni. Az oldalemelés egyébként is az a gyakorlat, amelyet csak nagyon kevesen hajtanak végre szabályosan. Én is sokáig rosszul csináltam, míg végre valaki megmutatta a helyénvaló formát. Addig 17 kilóssal oldalemeltem, de akkor vissza kellett vennem 5 kilósra! És mégis olyan érzésem volt hazáig, hogy szinte sírtam. Az oldalemelésnél nagyon számít a forma. A súlyt úgy kell mozgatni, hogy végig a könyökkel irányítsuk a mozdulatot. A felső holtponton a kisujjunk legyen magasabban, mint a hüvelykujjunk. Mintha egy korsóból öntenénk ki vizet. Soha ne dőljünk hátra oldalemelés közben, mert azzal tönkretehetjük az egész gyakorlatot. Senki ne érezze cikinek, ha egy kisebb súlyzót kell választania a gyakorlathoz.

 

Lenyűgöző hátsó deltával rendelkezel. Kíváncsi vagyok milyen gyakorlattal bombázod a válladnak ezt a részét!

 

Általában egy speciális berendezést, a hátsó delta gépet használom a vállizom edzésének utolsó fejezetében. Nálunk egy olyan gép van erre a célra, amelyen nyújtott karral lehet végezni a gyakorlatot. A normál gyakorlat helyett én inkább egy kifordított fogást alkalmazok. Ez úgy néz ki a gyakorlatban, hogy nem kívülről fogom meg a fogantyút, hanem belülről markolom meg. Ezáltal a könyököm kissé felfelé áll a gyakorlat végzése alatt és így sokkal nagyobb szeparációt tudok biztosítani a deltaizom hátulsó fejének. Bátran ajánlom mindenkinek, hogy próbálja ki.

 

A vállizmokkal egy napon edzed a trapézizmaidat is. Ennek titkaiba is avasd be a nyájas olvasókat!

 

Mivel a vállizmaim már kikészültek, rátérhetek a csuklyásizom edzésére. Erre általában vállvonogatást szoktak végezni egykezes vagy kétkezes súlyzóval. Lehet test előtt, vagy éppen test mögött is. Én mostanában egy különleges gyakorlatot csinálok, amit úgy hívunk a Lacival, hogy a Bölény… Meggyőződésem, hogy az izomfejlődésben nagy szerepe van a kreativitásnak. A megszokott gyakorlatokat gyakran ki kell egészítenünk valami újdonsággal, ami serkenti az idegrendszer adaptációját és felfrissít minket. A Bölény úgy néz ki, hogy egy melltámaszos evezőgép mozgatható részét helyezzük el egy speciális szögben magunk alatt. Jól megpakoljuk súllyal, és ennek felhúzásával késztetjük összehúzódásra a csuklyánkat.

 

Mit tanácsolsz a kezdőknek? Milyen gyakorlatokkal álljanak neki építeni vállizmaikat?

 

Nyomjanak mellről, vagy nyak mögül. Tanulják meg helyesen az oldalemelést és a döntött törzsű oldalemelést egykezes súlyzókkal. És nemsokára olyan széles vállaik lesznek, hogy a többiek azt gondolják majd: fogassal együtt vették fel a pólót.

 

Köszönjük az oktatást!

 

A riporter megjegyzése: Az interjú során hitetlen voltam az egykezes oldalemelés nagy súllyal való végrehajtásával kapcsolatban. Míg ki nem próbáltam. Most már tudom, hogy Vörös Zoltán tanár úrnak igaza van.

 

 

 

vissza a címoldalra