HÁROM KIRÁLY

Kathi Béla riport

 

Sikolyba végződő ordítás majd halálhörgés a színpadon.Hatalmas tasli csattanása a vörösen izzó tarkón.Felszálló fehér por ködében hegyi gorilla közelít felénk, valami kényszerzubbonyszerű ruhában.Nem. Nem egy Alice Cooper koncert.Nem is egy Guy Ritchie movie.Kathi Béla megérkezett.

 

Vacsoráztál már?

Igen, már vacsoráztam. Tojásfehérjéket eszegettem egy sárgájával. Tudod, most fehérje napom van…

Versenyre készülsz?

Most éppen nem. Hanem fotózásra. Bár a múlt héten úgy volt, hogy elindulok a WABBA EB-n, de végül is nem álltam színpadra, mert nem tudtam volna jobb formát bemutatni, mint a VB-n. Tulajdonképpen nem is terveztem ezt a versenyt, az utolsó napokban jutott eszembe, hogy mi lenne, ha bekészülnék. Ráálltam, megpróbáltam, de már egy kicsit késő volt és nem tudtam úgy beszáradni, ahogyan szerettem volna. Így ez kimaradt. Ez volt egyébként az első eset a sportpályafutásom során, hogy nem egy tudatos készülés során akartam versenyezni. Nem is jött össze.

Azt mondod fotózásra diétázol. Erre is úgy kell készülni, mint egy versenyre? Egyáltalán, mikor tudtad meg, hogy kamera elé kell állnod?

Egy héttel ezelőtt hoztam meg életem egyik legfontosabb és legnehezebb döntését. Akkor dőlt el, hogy SCITEC TEAM tag leszek és ezért részt veszek egy fotózáson. Egyébként annyi különbség mindenképpen van egy versenyre való készülés és fotózás között, hogy az utóbbira nem tudok olyan fanatikusan készülni. Próbálok én, de azért egy verseny mégis csak más.

Mit lehet még addig csinálni, hiszen három nap van hátra?

Most ezzel a fehérjézéssel kiürítem a szénhidrát raktárakat csütörtökig. Aztán jöhet a töltés. Egy kis vízelvonás. És így hozható formába a fizikumom. Bár a múlt heti kinézetemet nem tudom felülmúlni, de mondom eléggé megviselt az utóbbi napok vívódása és jól tudjuk, hogy a lelki stressz az izmok ellensége.

Tényleg ennyire hazavágott a nagy döntés, hogy SCITEC TEAM tag lettél?

Igen. Ugyanis nem volt nekem semmi bajom a korábbi támogatómmal. De most úgy érzem, hogy olyan lehetőségeket kapok SCITEC TEAM tagként, ami nagymértékben fogja segíteni a karrieremet. Én mindig is a fejlődés lehetőségeit kerestem sportolói pályafutásom során. És úgy érzem, hogy ez a döntésem egy jelentős előrelépést fog eredményezni az életemben. Nagyobb publicitást kapok, és erősebb háttérrel fogok rendelkezni.

Fontos számodra a publicitás? Hogy ismerjenek, hallják, lássák az eredményeidet?

Nagyon fontos számomra! Igazából így tudok érvényesülni és így éri meg erőfeszítéseket hozni. Úgy gondolom, hogy SCITEC TEAM tagként nem csak egy szubkultúra sztárja lehetek, hanem szélesebb körben is ismertebbé válhatok. Versenyzőként és verseny szervezőként is olyan kapuk nyílhatnak ki előttem, amik eddig még soha. Nagy súlyt nyomott a latba a döntésem meghozatalakor az a tény, hogy olyan általam tisztelt és nagyra tartott testépítőkkel lehetek egy csapatba, mint Vörös Zoltán, Lauter Victor és Tóth Dani.

Igen. Valóban csodacsapat…Most beszéljünk a sportágaidról! Hogyan is volt? Először erőemelés, aztán erősember, és utána testépítő?

Nem, nem így volt. Először voltam fekvenyomó. Aztán erőemelő. Majd testépítő. És csak ezután erősember.

És mindegyikben király vagy. Világraszóló eredményekkel. Melyikre vagy a legbüszkébb?

A legbüszkébb talán a fekvenyomó EB győzelmemre vagyok, mert olyan mezőnyben diadalmaskodtam, ami minden idők legerősebb mezőnye volt. Azóta sem volt ilyen erős sem EB-n sem VB-n. Ezen az emlékezetes Mosonmagyaróvári IPF EB-n a kezdőfogások megegyeztek az előző VB végeredményével, úgy, hogy már ott is az addigi legjobb eredmények születtek. El lehet képzelni milyen óriási küzdelem zajlott a fekvenyomó padon. Legalább hat olyan gigantikus versenyző lépett színpadra, aki biztosra vette, hogy Európa bajnok lesz. Ember feletti teljesítménnyel sikerült megvernem Kenneth Sandwik- et, akit addig legyőzhetetlennek hittek. Senki ne gondolta, hogy 330 feletti nyomásra leszek képes. Még azok sem, akik nagyon jól ismernek. Mégis sikerült és ez nekem olyan élmény, amit soha nem fogok elfelejteni.

Jövőre Mosonmagyaróváron Profi Fekvenyomó EB-t rendez a Freimann Sanyi. Újból rajthoz állhatsz…

Sajnos a profi fekvenyomás nem jöhet szóba nálam, mert tavaly volt egy súlyos bicepszsérülésem. És mivel a vállízületem, azóta nem rendelkezik a megfelelő stabilitással, ezért nem gondolhatok professzionális teljesítményre. Harminc-negyven kilóval gyengébb vagyok, az elérhető maximumomnál.

Erőemelésben is rekordokat döntögettél. Mennyire voltál képes a három fogásban?

A mai napig imádom az erőemelést. Mindig is nagy kedvvel guggoltam, húztam fel és nyomtam fekve. Összetettben megcsináltam az 1000 kg-ot és erre is nagyon büszke vagyok, mert ez is kiemelkedőnek számít a mai napig. Sőt úgy érzem, hogy többre is képes lettem volna. Maradtak bennem még bőven tartalékok, hiszen a guggoláshoz még jobb a genetikám, mint a fekvenyomáshoz. Ha abba is annyi energiát fektettem volna bele, egészen biztos, hogy világcsúcsot tudtam volna elérni.

És te mégis testépítő lettél…

Igen. Mindig is vonzott a testépítés. Olyan kihívással találtam szembe magam, ami megint szinte a lehetetlen határát súrolta. Az első versenyemre 44 kg-ot fogytam… Megnyertem a Temesvár Kupát, a Főnix Kupát. De a SUPERBODY-n abban az évben még nem mertem elindulni. Féltem a nagyoktól… Inkább készültem tovább és ennek az lett az eredménye, hogy megnyertem a WABBA VB-t és 2007-ben GRAND PRIX abszolút bajnok lettem a SUPERBODY-n. Úgy érzem, hogy testépítésben is vannak még kiteljesítendő potenciáljaim. Rendelkezem kellő ismeretekkel, gyakorlattal, hogy egyre jobb formát tudjak hozni. Gyengébb részeimet is sikerül felhoznom, verseny előtti diéta során sem veszítek számottevő izmot.

Hogy folytassuk a sportágaid kronológiai sorrendjét, ekkor ugrottál át az erősember versenyek iszonyába… Pedig ilyet kevesen vállalnak, hiszen inkább az erőemelés a rokon sportág. Lepucolt emberek nem igen vállalják a strongmankedést…

Lehet, de én egy eredmény centrikus, fanatikus ember vagyok. És megint egy lehetetlennek tűnő feladatot találtam magamnak. Magyar Bajnok akartam lenni az erősemberek között. És annak ellenére, hogy mindenki óvott, figyelmeztetett, hogy a strongman egészen más sportág, más felkészülést igényel, nekiestem a kamionoknak, kőgolyóknak. Az első erősember edzésemen felraktam a 180 kg-os kőgolyót! Kinyomtam a 150-es farönköt. És nagyon hajtott a vágy, hogy én, rom szálkásan erősember Magyar Bajnok legyek. De jó lett volna…

 

 

 

vissza a címoldalra