Amikor az Erő Nő

Nagy Rita riport

 

Az igazi erő akkor ismerszik meg igazán, ha valaki, akkor is ragaszkodik szenvedélyéhez, ha elítélik miatta. Ha tiltják neki és minden eszközzel próbálják eltántorítani saját kiűzött céljaitól. Ráadásul mindig ott van a könnyebbik oldal hívsága, beállni a sorba a szürkék közé. Hogy milyen nehéz manapság testépítő, erőemelő versenyzőnek lenni azt már jól tudjuk. Nőként azonban valljuk meg őszintén, sokkal, de sokkal nehezebb.

 

Te Ritus, nem furcsa, hogy nő létedre ilyen férfias sportot űzöl, mint az erőemelés?

Nekem már egyáltalán nem furcsa, sőt valószínű, hogy sosem volt az számomra. Persze a többi ember néha elég érdekesen néz rám. Vagy határozottan pozitív, vagy határozottan negatív visszajelzéseket kapok, de minden esetben van véleménye az embereknek a külsőmről és a választott sportágamról.

Mikor és, hogyan kerültél kapcsolatba az erőemeléssel?

14 évesen testépítéssel kezdtem, majd 8 év elmúltával átnyergeltem az erőemelésre. Mindez még Miskolcon történt. Ekkor már megvolt a kislányom és a testépítéssel járó megszorítások az étkezésben és az edzésben már nehezen voltak összeegyeztethetők a családdal és a gyerekneveléssel.

Ha jól emlékszem, Miskolcon volt akkoriban egy tehetséges srác, valami Mészi. Nem tudod mi lett vele?

Én nem tudom! Miért te hallottál róla mostanában valamit? Emlékszem akkoriban vékony, cingár fiúcska volt. Azóta nőhetett-e valamit? Talán meg is erősödött…

Milyen eredményekkel büszkélkedhetsz Ritus?

Több magyar bajnoki címem van, valamint tartok itthon néhány Európa és Világbajnoki arany és ezüstérmet is. Többször értem el ezeken a versenyeken abszolút első és második helyezést, és idén, már kétszer megdöntöttem a saját világcsúcsomat is.

Melyik volt a legemlékezetesebb sikered?

Amelyiken először szólt a magyar Himnusz és én állhattam a dobogó legfelső fokán.

Miért nem lettél testépítő?

Mert valószínűleg a gyereket a szomszéd nevelte volna és sokkal előbb elváltam volna a férjemtől... De viccen kívül. A megmozgatható súlyok és az ezzel kifejthető maximális erőkifejtés mindig sokkal nagyobb kihívást jelentett számomra.

Melyik a kedvenc verseny gyakorlatod a guggolás-fekvenyomás-felhúzás rettenetből?

Egyértelműen a fekvenyomást kedvelem a legjobban.

És nem zavaró, amikor belepréselnek abba szörnyen szoros fekvenyomó ruhába?

Zavaró? Hogyan lenne zavaró! Az maga a teljes halál! Egy fekvenyomó ruha „betörése” nagyobb feladat, mint egy teljes verseny felkészülés, vagy maga a verseny. Akire húztak már fel fekvenyomó ruhát, az tudja, miről beszélek. Jól kell megválasztani a méretet, mert, ha túl nagy, akkor nem ér semmit. Ha túl kicsi, akkor nagy a kiesés és a sérülés veszélye. Ráadásul, ami pont jó, abban sem lehet leengedni az első pár alkalommal a súlyt teljesen. Ilyenkor kell betörni, ami nem kisasszonyoknak való meló. Tele is vagyok véraláfutásokkal az ilyen akciók után. De hát, a mi sportágunkban tűrni kell a fájdalmat.

Mostanában azonban egyre népszerűbbek a RAW versenyek, ahol nem kell kínlódni a speciális ruhákkal. Mi a véleményed a SCITEC RAW POWER versenysorozatról?

Nagyon jó kezdeményezésnek tartom. Végre egy valódi lehetőség, hogy népszerűsíteni lehessen a sportágunkat. Sok verseny, szenzációs helyszínekkel, sok-sok indulóval. Nagyon remélem, hogy jövőre is folytatódik a SCITEC RAW ROAD. Pápán én is indultam és sikerült mindjárt egy rekordot is felállítanom a könnyűsúlyú női kategóriában. 100 kilót nyomtam akkor, remélem ezt még az idén meg fogom javítani.

Melyik a kedvenc súlyzós gyakorlatod a fekvenyomáson kívül?

A súlyzós gyakorlatok közül a bicepsz gyakorlatokat szeretem legjobban. Lehet azért, mert versenyidőszakban ezeket már nem nagyon végezhetem.

Mennyi volt a legtöbb, amit poweres nyelven szólva csináltál és hány kilósan?

Guggolásban legtöbb 170 kiló volt. Fekvenyomásban 125. Felhúzásban 180. Ja, és 60 kilógrammos testsúllyal.

Az erőemelés kemény sport, főleg egy nőnek. Hogyan kerülted el a komolyabb sérüléseket?

Eddig egyetlen egyszer sérültem le komolyabban, de az is foci közben történt. A súlyzók között még eddig mindig megvédett valami, bár apróbb sérüléseim mindig vannak.

Egyedül készülsz a versenyeidre, vagy edzői irányítással?

Természetesen edzői irányítással.

Miért van szükséged edzői segédletre?

Bevallom őszintén, hogy irányításra szorulok, és az edzőm már jól ismer. Tudja, mit várjon, és mit várhat el tőlem így megakadályozza azt, hogy túl vagy alul teljesítsek.

Mi a véleményed az edződről?

Erre most komolyan válaszolni kell?!!! Egy állat…Nem ám! Az első dolog, ami eszembe jut vele kapcsolatban az a „tisztelet”. Na, és persze, hogy igencsak nyugodt ember, ha az én rapszódikus teljesítményemet még nyugtatók nélkül tudja tűrni…

Hát…szóval láttam az arcát a 2010-es EB-n, amikor kétszer elrontottad a kezdősúlyt…

Igen, ám de harmadikra már simán ment a 110. Sőt, negyedikre 120 féllel sikerült új rekordot nyomnom.

Nagy pszichológus lehet… Kíváncsi vagyok mit mondott neked a harmadik gyakorlat előtt, amikor félő volt, hogy kiesel…

Azt sajnos nem mondhatom meg, még akkor sem, ha emlékeznék rá…

És azt elmondhatod, hogy jelenleg milyen program szerint készülsz a Fekvenyomó Világbajnokságra?

Jelenleg már a verseny felkészülés utolsó periódusában vagyunk. Heti három edzés van, hétfő, szerda, péntek beosztásban. Ilyenkor már csak a fekvenyomásban közvetlenül részt vevő izmokat eddzük. A fő gyakorlat mellett szűk nyomások, nyakból nyomások, tricepsz lenyomások szerepelnek az edzéstervben. Az egyismétléses maximum 90-95 százalékáig is felmegyünk, használunk negatív ismétléseket is. A sérülésveszély elég nagy, ezért kiemelt fontosságot tulajdonítunk a nyújtásoknak. Nem szeretnénk, ha nekem is begyulladna a rotátor köpenyem, ami már olyan sok fekvenyomó versenyző álmait hiúsította meg. Vigyázni kell nagyon. Ilyenkor nélkülözhetetlenek az ízületvédők, amiket nagy mennyiségben használok.

Egyébként mivel foglalkozol?

Szakács vagyok egy étterem pizzériában.

Akkor lehet, hogy ezért nem vagy testépítő?!

Neeeem! Mindig jobban vonzott a megszerezhető erő, mint a színpad.

És nincsenek súlyproblémáid fogyasztáskor?

Nem kell túl sokat fogynom, sőt inkább az a baj, hogy nem nagyon tudok hízni. Pedig akkor jönne igazán az erő. Persze meg szeretnék maradni 60 kilóban. Nem akarok súlycsoportot váltani.

Akkor bűnözhetsz kedvedre, nem kell diétáznod.

A verseny előtt azért kicsit oda kell figyelnem, de a kedvesem tárkonyos raguleveséről és az anyukája sütijeiről nem tudok lemondani. Ja és a finom tejberizsről, amivel az edzőmet is ki tudom engesztelni, ha ideges valamiért rám.

Mit csinálsz, ha nem edzel?

A lányomat próbálom nevelgetni, inkább kevesebb, mint több sikerrel. Játszom a család macskájával és a női focicsapat tagjaként focizom. És persze néha sörözünk is a csajokkal.

Mit tennél, ha megnyernéd az ötöst a lottón?

Nyitnék egy edzőtermet és felkarolnám a fiatal tehetségeket. Na meg persze sokat süttetném a hátsóm egy homokos-pálmafás tengerparton koktéllal a kezemben.

Mik a céljaid az elkövetkező 10 évben?

Sérülésmentesen szeretném folytatni a sportot. Amíg az erőm, és a korom engedi, minél nagyobb súlyokat megmozgatni, versenyeken a lehető legjobb eredményeket elérni.

Szeretnéd, ha a nagylányod is erőemelő lenne?

Én szeretném, de Ő nem! Ő inkább az atlétikát preferálja.

Neked mit jelent az életedben a súlyzós sport?

Az életet. Mindig is az életet jelentette és ezután is azt fogja jelenteni.

Köszönjük a beszélgetést, további sok sikert kívánunk!

 

 

 

 

 

 

vissza a címoldalra