A pihenés ereje

 

Egy felkészülés programját kezd mindig pihenéssel. És a kicsúcsosodó ciklus utolsó, levezető hete is pihenés legyen. De mielőtt nekidőlnél a vaságynak, tégy szert némi ismeretre a pihenés valódi definíciójával kapcsolatban.

 

Átlagemberek szóhasználatában talán mást jelent a pihenés, de most itt sportolói pihenésről fogunk szót ejteni. Ami annyiban is különbözik az előzőtől, hogy tudatosan megtervezett és végrehajtott programot jelent. Különösen fontos ez azok számára, akiknek szervezete az átlagosnál nagyobb terhelésnek van kitéve a sporttevékenységnek köszönhetően. Azoknak meg főleg, akik súlyzós edzéseket végeznek. Hiszen mindennek ára van, és a testépítők, erőemelők fizikuma, idegrendszere hatalmas terhelésnek van kitéve a felkészülések során. Ezért kell nagy fontosságot tulajdonítani a pihenésnek. Ezért kell beletervezni a mindenkori edzés ciklusba.

Ha ugyanis nem biztosítanánk pihenést, regenerációt a szervezetnek, akkor képtelenség lenne javítani teljesítményt. Nem lehetne mindig magasabbra állítani a mércét, elmaradna a fejlődés. Pedig minden sporttevékenység célja a korábbi teljesítmények túlszárnyalása kell legyen. Kellő és szükséges pihenés nélkül, sérülések jelentkeznek, amelyek szintén megakadályozhatnak a célok elérésében, de akár egy sportpályafutás végét is jelenthetik. Egy pihenés során fel kell üdülni testileg és szellemileg is. Újra fel kell töltődni, motivációt meríteni és minden jobban, sokkal jobban fog menni.

A súlyzós sportok szerelmesei általában már amatőr szinten is rendelkeznek azzal a képességgel, hogy kellőképpen nagy figyelmet fordítanak a tudatos edzéstervezésre, a táplálékok megválasztására, a táplálék kiegészítők megfelelő alkalmazására. Bárki bármit mond, a súlyzós gyakorlatok alapvetően biztonságosak, ha gyakorlójuk szabályosan végzi őket és nem feledkezik meg a nyújtásról sem. Az edzéseken végzett állandó túlterhelés azonban még a legprecízebb edzésterv szerint tréningező sportolót is igénybe veszi.

A hosszú ideje lestrapált izmok már nem reagálnak olyan jól az edzésekre. Nem úgy működnek, a szuperkompenzáció elmarad. Lelassul a fejlődés. Mike Mentzer a Hevy Duty atyja is azt javallotta, hogy, ha nem vagy képes előidézni a fejlődést, akkor hagyd abba annak az izomnak az edzését egy időre…Amikor újból visszatérsz az edzéséhez, akkor meglepően könnyen fog reagálni. A HST tréningben is jelentős szerepet kap a tudatos dekondícionálás.

Az ízületek, inak sínylik meg legjobban a kemény edzéseket, hiszen a gyakorlatok során óriási terheléseket kénytelenek elviselni és az izmoktól eltérően, ezek képességei nem olyan rohamosan fejleszthetők. Ezért fordulnak elő olyan gyakran testépítők tricepsz, mellizom, bicepsz leszakadásai. Az izmok még bírnák, de az inak, ízületek már nem.

Az idegrendszer is kikészül a folyamatos, egyre fokozódó terhelések során. Nem tudja már irányítani olyan precízen a testet, a mozdulatokat. Nem képes megfelelő regenerációt biztosítani az edzések között.

Ezek együttes jelentkezése indokolja a pihenés időszakának beiktatását. Nagyon fontos, hogy ne véletlenszerűen iktassuk be ezeket. Ilyenkor fennáll a veszélye annak, hogy lustaságból kifolyólag akarunk a pihenés szükségességével takarózni. És fennáll a veszélye annak is, hogy megpróbáljuk a végsőkig kitolni, a teljesítőképességünk határait és túl későn akarunk pihenni. Ilyenkor történik a sérülés, betegség.

Tervezzük meg és tartsuk be a pihenőként megjelölt időszakokat a programunkban.

Hogy mikorra és mennyi időre tervezzük a pihenőnket, az sok mindentől függ. Nem mindegy, hogy erőemelők vagyunk, vagy testépítők. Az sem, hogy kezdők, vagy haladók. Hogy versenyző vagy egyéb célokkal gyúrjuk a vasat. Milyen korosztályhoz tartozunk. Most egy általános pihentető tervet adunk közre, amit mindenki alkalmazhat és hasznára válik.

1. Minden három hónapos folyamatos edzés periódus után iktassunk be egy hét teljes pihenőt. Ilyenkor ne végezzünk edzéseket. Még más jellegű sporttevékenységben se vegyünk részt. Biztosan nehéz lesz megállni, de uralkodjunk magunkon. És várjuk epekedve a következő hétfőt, amikor újból súlyzót foghatunk.

2. Változtassunk az eddig megszokott étkezési szokásainkon. Ehetünk csaló kajákat. Nem kell mindig rizsfőzéssel, csirkemell párolással foglalkozni. Élvezzünk új ízeket. Úgyis nemsokára ránk jön a csömör és dalolva térünk vissza jól megszokott turmixainkhoz, diétás kosztunkhoz.

3. Feltétlenül menjünk el termálfürdőbe. Lazítsunk, végezzünk óvatos nyújtógyakorlatokat a vízben.

4. Szaunázzunk, hogy megtisztulhassunk a méreganyagoktól.

5. Masszíroztassunk, akár többször is ezen a héten. Az a legjobb, ha alaposan kiropogtatnak.

6. Menjünk el valahova kirándulni, ahol nyugodtan ki tudunk kapcsolódni és kizökkenünk az egyhangúság szürkeségéből.

7. Keressünk valami játékot, ami szórakoztat, de ugyanakkor fizikálisan nem vesz igénybe.

8. Szüneteltessük a megszokott táplálék kiegészítő programunkat és helyette egy speciálisat kövessünk. Ez akár a következő is lehet:

 

 Regenerálódjunk okosan!

Nem kell félni a pihenéstől! Egy hét alatt nem vesznek el a nehezen megszerzett képességek! Nem sorvadnak el az izmok! Nem gyengülünk le! Helyette inkább kipihenve, szétrobbanó energiával, jókedvűen lépünk be újra a terembe. Mosolygósan főzzük a rizst. Jóízűen harapjuk a csirkemellet. Mert tudjuk, hogy testünk felkészült, hogy újabb egyéni rekordokat dönthessen meg!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

vissza a címoldalra