A 300 gladiátora

 

Vettél már ki fekvenyomó állványból 200 kilót? Nem kell leengedni, csak kivenni és megtartani. Csak tartsd meg!

Na, most gondolj arra, hogy milyen lehet 300-al ugyanezt csinálni. És arra, hogy ezt az iszonyatos súlyt le kell engedni, megtartani, majd kinyomni. Ja, és fekvenyomó ruha nélkül!

Van ember, aki képes rá!

Nézd csak!

 

Most érkeztél haza az orosz tundráról, olyan eredménnyel, amire az is felkapja a fejét, aki már megszokta, hogy a Mészi megint világbajnok lett. Milyen verseny is volt ez?

Ez volt az első RAW Világbajnokság. A FITNESS 2000 csapatával utaztunk ki Oroszországba. Pintér Ferenc és Csepregi Zoltán voltak az útitársaim. Az ellenfeleim jó ismerősök voltak, akikkel küzdöttem már IPF versenyeken korábban. Ez a nemzetközi megmérettetés nekem is új volt és nem nagyon tudtam, hogy mire képes a többi versenyző fekvenyomó ruha nélkül.

Akkor ezek szerint mégis csak igaz, hogy te nem tudsz elnyugodni a fenekeden és mindig keresed az újabb kihívásokat. Aki nem tudná, mondjuk el, hogy már majdnem mindegyik erőemelő szövetségnél voltál világbajnok és a neved mindenhol ott van a rekorderek listáján.

Valóban így van. Körülbelül ötvenszer javítottam már világcsúcsot…

Ötvenszer!? Azért ez egy kicsit durva… Hihetetlen…

Pedig így van.

Fel tudnád sorolni az eddigi legjobb eredményeidet?

Ne kérj tőlem ilyet… Na, jó az IPF szövetségnél 5 világbajnoki cím és 4 Európa bajnoki arany, a profi szövetségeknél eddig  körülbelül 15 világbajnoki arany. Persze nyertem megyei bajnokságot is…

Melyik eredményedre vagy a legbüszkébb?

Volt olyan verseny, amikor győztem, mégis keserű száj ízem volt, mert elmaradt a teljesítmény attól, amit vártam.  Nekem az számit, hogy magamat le tudjam győzni. Azt hiszem ez a mostani verseny a kedvencem, mert soha nem volt még 300kg rajtam, még edzésen sem.

 Miért mozdultál rá most a fekvenyomó ruha nélküli versenyzésre?

Ez jó kérdés… Én úgy gondolom, hogy az átlagemberek számára így jobban mérhető, ki menyire erős valójában.  A fekvenyomó ruha nélküli versenyeken nagyobb tömegbázist lehet kiépíteni, több embert lehet megmozdítani, tekintve, hogy nem kell drága, nehezen beszerezhető fekvenyomó ruhákat venniük. Természetesen nekem mindig jól ment a speciális ruha nélküli nyomás is, így adott volt, hogy kipróbáljam magamat ezeken a versenyeken.

Európában te vagy a legerősebb ruha nélküli nyomó. Amerikában miket nyomnak?

Mostani információm szerint 26 éves rekordot döntöttem. Persze van még 2-3 versenyző, akik sokkal nehezebbek, mint én, de ők is csak maximum 320kg-ot nyomnak. 

Milyen szabályok vannak a ruha nélküli versenyeken?

A RAW versenyek szabályai a legszigorúbb erőemelő szövetség, az IPF szabályainak megfelelőek. Csak itt tilos a fekvenyomó ruha használata.

Mindig fekvenyomó akartál lenni? Mit sportoltál azelőtt?

Hatéves koromtól sportolok. Kezdetben atletizáltam, aztán fociztam. Később jöttek a küzdősportok és végül az erőemelés.   

 Miért specializálódtál fekvenyomásra?

Az első versenyem egy erőemelő verseny volt 1992-ben Mezőkövesden. Ezen többet nyomtam fekve, mint guggoltam!  Így maradt a fekvenyomás. Egyébként az első fekvenyomó versenyemen már magyar csúcsot javítottam a 82, 5 kg-ban.

 Testépítő soha nem akartál lenni?

Ááááá! Diéta nekem?!

Mi a véleményed a body builderekről? Van kedvenced?

Vannak természetesen olyan testépítők, akiket csodálok. Tóth Dani és Barna Robi a kedvenceim. Szerintem jelenleg ők vannak azon a szinten, akikre azt lehet mondani, bárhol megállják a helyüket a világon a sportágukban. Dani óriási fiatal tehetség, amilyen szerintem nem volt még soha nálunk.

Mikor kezdted az edzőtermi sportot?

1986 december 1-én kezdtem lejárni az edzőterembe. Húú, de rég volt. Mezőkövesden volt az első verseny. 79kg testsúllyal nyomtam 187.5kg-ot.

Milyen edzésterv szerint készülsz a versenyeidre?

Nem kőbevésett edzésterv szerint készülök. Megvan, hogy melyik testrésszel, milyen napon foglalkozok és, ha éppen aznap nincs a megszokott gyakorlathoz, akkor másikra cserélem. Húsz év edzésmúlttal a hátam mögött, már ösztönösön érzem, mit, hogyan kell csinálnom.

Mit kell kajálnia egy háromszázas fekvenyomónak?

Húst, de sokat… Na, komolyan, én megeszek mindent, mert úgy tartom, biztosítani kell a testnek azt, mire szüksége van. Főleg, ha extra teljesítményekre készülünk. Ha észreveszem, hogy zsírosodok, akkor inkább megpörgetem az edzést, minthogy visszavegyem a kaját.

Tényleg, azért az feltűnő, hogy nem vagy az a tipikus fekvenyomó alkat. Nagy has, rövid kezek…

Hát tényleg nem. És képzeld, most Oroszországban még meg is pózoltattak! Szinte nem akartak leengedni a színpadról és később az orosz FLEX magazin órákon keresztül fotózott…

A fekvenyomásból meg lehet élni, ha az ember többszörös világbajnok és világcsúcstartó?

Ma Magyarországon egyéni sportból közvetlenül nem lehet megélni. Ezt tudomásul kel venni. Ez nekem hobbi és szerelem. A foglalkozásom egyébként nagyban összefügg a sporttal. Táplálék kiegészítő boltom van, és itt adok tanácsokat kezdő és haladó sportolóknak, hogy céljaikhoz képest, milyen tápkiegeket használjanak.

A fekvenyomás iszonyatosan megterheli a vállízületeket, még amatőr szinten is. Volt pályád során komolyabb sérülésed?

Kétszer volt mellizom szakadásom. Mindegyik után pihentem egy hetet, aztán készültem a következő versenyre!

 Úgy tudom, fiad Dávid folytatja a családban a fekvenyomó hagyományokat. Te szorgalmaztad, hogy ő is a súlyzók gyilkosa legyen?

Dávid birkózással kezdte.Hat évig művelte ezt a sportágat és most 1 éve versenyez fekvenyomásban. Tetszik neki, hogy a power versenyeken jó a légkör és tényleg baráti a hangulat.

Mi hajt még téged? Megnyertél mindent, amit lehetett! Mi motivál még?

Van egy kis csapatom. Ők motiválnak. És persze a fiam. Mi magunk miatt versenyzünk, nekünk bizonyítani kell.  Megemlíteném Pintér Ferit a Fitness 2000 frontemberét, aki, habár nincs személyesen mellettem az edzéseimen, hiszen én Miskolcon edzek, de ha nem hajtanám végre, amit ő elvár tőlem szégyellném magam.

 Milyen terveid vannak a közeljövőben?

Ebben az évben már nem versenyzek. Jövőre Szentpéterváron lesz egy RAW verseny, ott szeretném átlépni a 300 kilógrammot.  

Magyarországon sok tehetséges fiatal versenyez a fekvenyomásban. Mit üzensz azoknak, akik ezt sportágat választják?

Kitartás és türelem! A fekvenyomás az sportág, amihez rengeteg edzés munka és idő kell.   

 Én köszönöm az interjút, további sok sikert kívánok. Szeretnél még valamit hozzá tenni az eddig elmondottakhoz?

Szeretném megköszönni Pintér Ferinek, Csepregi Zolinak a segítséget. És mindazoknak, akik támogatták a felkészüléseimet.

 

 

vissza a címoldalra